CAZIN

Prvi odlazak na trening!

trcanje

Prvi odlazak na trening

Prije upuštanja u bilo kakve vrste rekreacije, ljudi su skloni pronalaženju izgovora zašto baš danas ne mogu izvršiti trening. Tako će biti i ubuduće, sve dok se sami ne urazumite i ostavite sve “obaveze” neka pričekaju. Pitanje je samo jedno: “Koliko će vam to biti jednostavno?”

Najjednostavniji i najbrži način je da upravo sad nazujete tenisice iziđete napolje i krenete laganim hodanjem uz povremeni prelazak sa hodanja na trčanje. Trebate imati na umu da je svaki početak težak i da pored fizičke snage iziskuje i mnogo hrabrosti. Vjerovatno ste svi čuli priče o bolovima u mišićima i raznim simptomima koja se javljaju tokom prvih trkačkih koraka. Priča o njima je istinita i oni su glavni razlog zašto većina osoba odustane odmah na početku.

Kada jednom pređemo preko svih barijera koje su nas držale na distanci od trčanja ili kretanja, tada ulazimo u fazu kada naše tijelo traži redovito kretanje. Kao što smo već naglasili svaki početak je težak. Treba početi lagano, uz postepeno povećavanje i smanjivanje napora. Tačnije u početku malo hodajte, pa zatim ubrzajte tempo, pa se ponovno vratite hodanju i tako u više navrata. Na ovaj način odmah u startu popravljate kondiciju s malim rizikom od ozljeda.

Trenirajući svako drugi dan po 30 do 40 minuta trkači razvijaju oblik ovisnosti glede osjećaja opuštenosti koji se inače pojavljuje na kraju svakog trčanja. To se naziva dobroćudna ovisnost. Smatra se da se takav osjećaj pojavljuje zbog beta-endrofina koji se oslobađa u srednjem mozgu i djeluje omamljujuće. Kod nekih osoba je potrebno manje od 6 mjeseci da razviju ovaj oblik ovisnosti, kod nekih više, ali je važno ostati ustrajan jer pola godine nije ništa naspram dobrog zdravlju, dobre kondicije i osjećaja sreće.

NAPOMENA: Sve osobe koje imaju problema sa visokim tlakom, viškom kilograma ili obiteljskom amnezijom bolesti srca, preporučuje se prije izlaganja nekoj vrsti napora da se posavjetuju sa doktorima.

Korištena literatura: Od jogginga do maratona, Jeff Galloway

A.K. TEMPO

Statut
Statut
Id. broj
Id. broj
Nadolazeći događaji

Nema nadolazećih događaja.

Savjeti

  • Copyright © 2012. Sva prava pridržana.