CAZIN

Antika: Čuvene atlete… (dio 3)

Atletičari

Atletičari

Kroz dvanaest stoljeća Olimpijskih igara, mnogi sportaši su se natjecali na stadionu i hipodromu drevnog Olimpijskog svetog mjesta, oduševljavajući gledaoce svojim  nevjerovatnim uspjesima. Iako su bili smrtni, njihove olimpijske pobjede su ih učinile besmrtnima. Od najboljih atletičara koji su ostavili svoj trag na svetoj dolini Olimpije, neki su nadmašili sve granice  i postali legende po pobjedama na više uzastopnih Olimpijskih igara i ostali na čelu svoje atletske discipline duže od jednog desetljeća. Neophodno kazati da  neka od njihovih nevjerovatnih postignuća i danas izazovaju zavist kod atletičara.

UČESNICI:

Sve Grčke osobe muškog roda koje su bile slobodne su imale pravo da sudjeluju na Olimpijskim igrama, bez obzira na njihov socijalni status. Orisppos – general od Megara, zatim Polymnistor – pastir, Diagoras – član kraljevske obitelji iz Rhodos-a, Alexander I – sin Amyndas-a i kralj Makedonije, Democritus – filozof. Svi su oni bili učesncici na igrama. Udanim ženama je bilo zabranjeno i učestvovanje i gledanje Olimpijskih igara. Međutim, neudane žene su mogle prisustvovati igrama.

Astylos:

Astilos je slavni Grčki atletičar iz grada Croton u sjevernoj Italiji osvojio je ukupno šest maslinovih vijenaca u tri olimpijade {šampion na 73, 74, i 75. olimpijadi (488-480 g. p.n.e.), u trčanju (na 192,27 m) bez oružja, kao i u trčanju sa oružjem}. Na prvim Olimpijkim igrama na kojim je nastupio  trčao je za Croton i njegovi sunarodnjaci su ga poštivali i slavili. Na sljedeće dvije Olimpijade je nastupao za Syracuse. Građani iz Croton-a su ga kaznili na taj način, što su sružili njegov kip u gradu, te su pretvorili njegovu kuću u zatvor.

Milon:

Milon iz grada Croton, Pitagorin učenik, bio je jedan od najpoznatijih antičkih atletičara. Dolazi  iz grčkog grada Croton sa juga Italije. Bio je šestostruki olimpijski pobednik u hrvanju. Bez problema je mogao podići teškog vola na ramena i nositi ga živog kroz arenu. Prvu pobjedu je ostvario 540 godne p.n.e. Osvajao je sedam puta prva mjesta na Pythian igrama, devet puta u Nemean igrama, deset puta na Isthmian igrama i veliki broj nagrada na manjim natjecanjima. Na 67 – oj olimpijadi (512 godine p.n.e.) u svom sedmom pokušaju da osvoji prvo mjesto, izgubio je od mnogo malđeg sportaša Timasitheus.

Leonidas

Leonidas iz Rhodes-a bio je jedan od najpoznatiji Olimpijskih trkača. O njemu se govorilo kao o jednom od najboljih sprintera svih vremena. Natjecanje na Olimpijskim igrama je počeo 164 godine p.n.e. Bio je pobjednik u tri različite kategorije utrka i to:

  1. Stadion
  2. Diulos (“Duple cjevi”)
  3. Hiplitodromos (“Utrka vojnika”)

To je ponovio i u sljedeće tri olimpijade, 160 godine p.n.e., 156 godine p.n.e. i u konačnici 152 godine p.n.e. kada je imao 36 godina. Leonidas je osvojio 12 Olimpijskih kruna tokom svoga života, što nikada  nikom drugom nije pošlo za rukom.

Melankomas

Melankomas iz Caria je krunisani olimpijski bokserski prvak 49 godine p.n.e. Bio je pobjednik i u mnogim drugim natjecanjima. Ušao je istoriju po specifičnosti načina na koji se borio. Njegovi pokreti su bili lagani, jednostavni i fascinantni. Pobjeđivao je protivnike, a da niti jednom ne bude udaren.

Kynska

Kynska, kći kralja Archidamos od Sparte, je prva žena koja se navodi kao Olimpijski pobjednik u antičko vrijeme. Pobjedila je u disciplini quadriga (kočija koju vuku 4 konja), na 96 i 97 igrama. Na Olimpijskim igrama je bilo zabranjeno da žena učestvuje, ali je Kynska srušila tu tradiciju. Pobjednički vjenac nije dobila ona (koja je jahala), nego je on dodijeljen vlasniku konja.

Statut
Statut
Id. broj
Id. broj
Nadolazeći događaji

Nema nadolazećih događaja.

Savjeti

  • Copyright © 2012. Sva prava pridržana.