CAZIN

Antika: Sportske discipline (dio 4)

Disk

Disk

Antičke olimpijske igre su u početku bile jednodnevni događaj, do 684 godine p.n.e., kada su proširene na tri dana. U 5 stoljeću p.n.e. igre se ponovo produžuju i to na 5 dana. Igre su uključivale trčanje, skok u dalj, bacanje kugle, bacanje koplja, boks, pankracija (borilačka vještina, spoj hrvanja i boksa) i konjički sportovi.

Petoboj (Pentatlon)

Pentatlon je bio atletski sport u antičkim olimpijskim igrama. Sastoji se od pet sportova, a to su trčanje i hrvanje, koji su bili i zasebni sportovi, te skok u dalj, bacanje koplja i bacanje diska, koji tad nisu bili zasebni sportovi. Smatralo se da petobojci trebaju biti među najstručnijim atletama, i njihov trening je često bio dio vojne službe, jer se smatralo da je svaki od pet sportova koristan u borbi.

Trčanje

Obuhvatalo je:

  • Brzinska utrka, koja se izvodila od jednog do drugog kraja stadiona (200 stopa dužine)
  • Diulos (dupla brzinska utrka)
  • Dolichos (duge utrke)

Dugi skokovi

Osnovna razlika između antičkog skakanja u dalj i modernog načina skakanje je u tome, što su se u to vrijeme koristili utezi za skakanje tzv. “halteri”. Ove male tegove su držali  u obje ruke, kojima su zamahivali naprijed velikom silom u trenutku skoka u svrhu tjeranja skakača što više naprijed.

Bacanje diska

Disk je u originalu bi napravljen od kamena, kasnije od željeza, olova ili bronce. Tehnika bacanja diska u to vrijeme bila je ista kao i danas.

Hrvanje

Ovaj sport je bio cijenjen kao jedan od oblika vojnih vježbi bez oružja. Borba je završavala onda kada bi jedan od natjecatelja priznao poraz.

Box

Bokseri su oko šaka vezali traku kako bi ojačali zglobove i stabilizirali prste. Na samim počecima ove trakice su bile mekane i lagane, dok su kako je vrijeme prolazilo borci počeli koristiti tvrde kožne trakice koje su često bile uzrok unakaženja protivnika.

Pankracija

Predstavlja primitivni oblik borilačkih vještina koje kombiniraju hrvanje i box, te su smatrane jednim od najtežih sportova. Grci smatraju kako je ovu borilačku vještinu smislio Tezej, kada je u labirintu porazio Minotaura.

Konjički sportovi

Tu su spadale utrke konja i utrke kočija koje su vukli konji. Održavale su se na hipodromu, široke, ravne i otvorene površine.

Statut
Statut
Id. broj
Id. broj
Nadolazeći događaji

Nema nadolazećih događaja.

Savjeti

  • Copyright © 2012. Sva prava pridržana.